Reprezentativci Turske (© CEV)
Reprezentativci Turske (© CEV)

Bolje Turci, nego Rusi: Srbija izbegla olimpijskog vicešampiona u osmini finala

Vreme čitanja: 2min | sre. 08.09.21. | 22:13

Za sve su „krivi“ Finci

Pogledala je sreća reprezentativce Srbije na koncu grupne faze Prvenstva Evrope za odbojkaše. Već je bilo viđeno da će nam rival u osmini finala biti Rusija, međutim, do duela za zvaničnim olimpijskim vecešampionom neće doći. Bar ne u prvoj nokaut rundi.

Naredni rival izabranika Slobodana Kovača je Turska, u nedelju u Gdanjsku. Sve kao posledica velikog iznenađenja koje je u Tampereu napravila Finska. Domaćin Grupe C je u završnom kolu savladao favorizovane Turke (3:2) i ostavio ih na trećem mestu, što znači da se ta selekcija ukršta sa drugoplasiranim iz Grupe A, a to je naš tim.

Izabrane vesti

Najpre je u toj Grupi Poljska opravdala ulogu favorita i maksimalnim rezultatom tukla Ukrajinu (25:15, 25:20, 25:21) i furiozno završila osnovni deo takmičenja sa svih pet pobeda i samo četiri izgubljena seta (dva od Srbije). Naši su na taj način ostali drugi i taj poredak je mogao da se promeni samo u slučaju čuda (pobede Ukrajine 3:0).

Kako se to nije desilo čekalo se ishod meča u Tampereu. Turska je slovila za favorita, tim pre što je u početna tri kola ostvarila sve pobede, između ostalog razoružala i sjajnu Rusiju, ali protiv Finske nije ličila na sebe. Ruku na srce, vodila je 2:1 u setovima, žalila se na neke sudijske odluke, možda je domaćin i uživao pomoć arbitara, tek napravio je preokret i posle dva sata i 12 minuta obezbedio treću pobedu u grupi, iako joj na kraju ništa ne znači, jer se već znalo da je četvrta – 25:17, 16:25, 27:29, 25:18, 25:13.

Za ovakav ishod najzaslužniji je Urpo Sivula (22 poena), uživao je pomoć Antija Makinena (13), dok je u poraženom sastavu Adis Lagumdžija brojao do 28 poena, a duplo manje osvojio je Ramazan Mandirači.

Na papiru je svakako bolje što će nam protivnik biti Turska, nego da moramo na crtu razigranoj Rusiji, sa statusom druge najbolje selekcije sveta na Igrama u Tokiju. Samo to da se potvrdi na delu.

PRVENSTVO EVROPE ZA ODBOJKAŠE, POSLEDNJE KOLO

Grupa A

Poljska – Ukrajina 3:0

Grčka – Portugal

Grupa B

Italija – Slovenija 3:0

Belorusija – Crna Gora 3:0

Grupa C

Rusija – Makedonija 3:0

Finska – Turska 3:2

Grupa D

Slovačka – Hrvatska 1:3

Francuska – Letonija 3:0



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija Srbijeevropsko prvenstvo za odbojkaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara